PODEU FER COMENTARIS...

COM POSAR COMENTARIS A LES ENTRADES DEL BLOG: -CLIQUEU ON POSA COMENTARIS (AL FINAL DE LES ENTRADES HI HA AQUESTA PARAULA), -ESCRIVIU EL COMENTARI,SI AL FINAL SIGNEU AMB EL VOSTRE NOM SABREM QUI HA FET EL COMENTARI. -ON POSA COMENTA COM A ....PODEU SELECCIONAR "ANÒNIM" -CLIQUEU PUBLICAR. -COPIEU LES LLETRES I XIFRES QUE US DEMANEN PER A QUE SURTI PUBLICAT EL COMENTARI

diumenge, 20 d’octubre del 2013

AQUEST DIMECRES ANIREM AL MUSEU BLAU

http://w110.bcn.cat/portal/site/MuseuDeCiencies/?vgnextchannel=0000000418884417VgnV6CONT00000000000RCRD&lang=ca_ES


MUSEU BLAU DE BARCELONA-EXPOSICIÓ PLANETA VIDA

BIOGRAFIA DE LA TERRA       

La Biografia de la Terra' narra l'evolució de la vida i el planeta des dels orígens fins als nostres dies.

El recorregut segueix una línia cronològica que s'inicia amb l'origen de la Terra i arriba fins avui. Integra la biologia i la geologia per explicar els grans canvis en la superfície del planeta i els grans salts en l'evolució de la vida.

En un ambient fosc, que ens transporta als orígens, es destaquen les fites de la coevolució del planeta i la vida amb peces del Museu i recursos multimèdia que recreen la visió, la llum i els sons de les eres geològiques.

recorregut segueix una línia cronològica que s'inicia amb l'origen de la Terra i arriba fins avui:

Inicis de l'Univers i la Terra 13.800-3.800 milions d'anys

Una gran explosió crea l'Univers i es forma el sistema solar. Es formen la Terra i la Lluna i es desenvolupa la primera atmosfera al voltant de la Terra.

Arqueà 3.800-2.500 milions d'anys

Formació d'Ur, el primer continent, i aparició de la cèl·lula procariota, la primera forma de vida. Apareixen els primers éssers vius de la Terra, els bacteris.

Proterozoic 2.500-542 milions d'anys

S'originen els continents. Apareix la cèl·lula eucariota, precursora dels éssers pluricel·lulars i la vida es diversifica. Apareixen els primeres fongs, els protists i els avantpassats de les plantes.

Paleozoic inferior 542-359 milions d'anys

Es formen les grans serralades i es produeixen importants canvis climàtics. Gran explosió de vida als oceans. Els mol·luscs es tornen més complexos i s'adapten a diferents hàbitats. Apareixen els primers artròpodes i els primers vertebrats aquàtics.

Paleozoic superior 359-251 milions d'anys

Unió dels continents per formar el supercontinent Pangea. Augmenten els nivells d'oxigen de l'atmosfera. La vida surt de l'aigua i conquereix el medi terrestre. Apareixen les primeres plantes i els primers vertebrats terrestres.

Mesozoic 251-65 milions d'anys

Fragmentació del gran continent Pangea en continents menors. Els invertebrats marins es diversifiquen significativament. Apareixen els dinosaures i les primeres aus. Apareixen les primeres plantes amb flors. Té lloc una gran extinció massiva que significa la desaparició del 75% de les espècies.

Cenozoic 65-0 milions d'anys

Els continents es mouen fins a la posició que ocupen actualment. S'inicia l'orogènia alpina i apareixen les grans serralades (l'Himàlaia, l'Atles, el Rif, les Bètiques, els Pirineus, els Apenins, els Alps, els Balcans i els Carpats). També es forma la mar Mediterrània. És un període amb grans oscil·lacions tèrmiques i èpoques de glaciacions. Els mamífers ocupen la majoria d'ambients continentals. Apareixen els primers primats, una línia evolutiva dels quals ha evolucionat cap als humans actuals.

 

LA TERRA AVUI

El nucli de l'exposició de referència «Planeta Vida», ‘La Terra Avui', ofereix al públic visitant una visió integradora de la natura i mostra més de 4.500 peces del fons patrimonial del Museu, revisades, restaurades i documentades expressament per a l'exposició. Gràcies al nou equipament, el Museu pot mostrar la vida a la Terra integrant totes les disciplines de les ciències naturals.

Els àmbits més amplis corresponen a roques i minerals, fòssils, plantes i animals que tradicionalment han format part del fons patrimonial del Museu. Ara bé, una exposició que vulgui ser representativa del món natural ha de tenir en compte tots els grans grups d'organismes. Per aquest motiu, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha volgut fer un esforç complementari per mostrar la vida a la Terra i ha ampliat les seves col·leccions a fi que incloguin espècimens de grups que abans hi mancaven: els fongs i els microbis i també les algues. Les plantes que ja hi tenien un paper destacat com a exemplars ‘vius' al Jardí Botànic i en els aproximadament 750.000 plecs d'herbaris que estaven disponibles només per a la recerca i l'estudi a l'Institut Botànic (centre mixt CSIC-Ajuntament de Barcelona), ara també disposen d'un espai a l'exposició.

Els espècimens que estan a la vista no pretenen únicament ser mostra d'una col·lecció, sinó també explicar conceptes relacionats amb cada àmbit.

 

Roques i minerals

De què està feta la Terra? El planeta i la seva atmosfera sustenten la vida, però moltes de les seves característiques actuals són conseqüència de la interacció amb la vida. L'exposició va des del més aparent, que són les roques, fins a l'estructura íntima del planeta.

El registre fòssil

Les restes dels organismes que han viscut en el passat i que s'han conservat enterrades o les traces que ha deixat l'activitat dels éssers vius són el testimoni, la memòria i l'arxiu de la història de la vida al planeta. Catalunya compta amb valuosos jaciments paleontològics que han aportat moltes peces al patrimoni del Museu.

Microbis

Invisibles a ull nu, els microorganismes han estat protagonistes únics d'un 85% aproximadament de la història del planeta, tant al mar com a les terres emergides. A més, tenen un metabolisme molt variat i ocupen qualsevol hàbitat, fins i tot aquells on la vida seria impossible per a altres organismes. La seva petitesa fa que sovint se'ls ignori. Donar-los un espai propi en aquesta exposició i mostrar el seu paper i les relacions amb els altres éssers vius ha estat un repte.

Algues

Les algues són la baula que uneix el món microbià i el món de les plantes. Com els microorganismes, també són poc conegudes. L'exposició n'inclourà una mostra.

Plantes

El seu paper fonamental en l'ecosistema és la captació d'energia mitjançant la fotosíntesi, que no és, però, exclusiva d'aquest grup (les algues i altres protists i també alguns grups de bacteris són fotosintètics). A l'exposició trobarem plecs d'herbari, llavors, fruits, fustes i fulles de la col·lecció.

Fongs

Considerats durant molt de temps plantes, els fongs constitueixen un grup que comparteix característiques amb les plantes i amb els animals. La seva funció principal és la descomposició de la matèria orgànica. El Museu disposa a partir d'ara d'una col·lecció de bolets de Catalunya.

Animals

El món dels animals potser sigui el més vistós i conegut per l'home, especialment pel que fa als animals de grans dimensions. No obstant això, milers d'espècies viuen al planeta, ocupen molts nínxols ecològics i tenen papers importants en les xarxes tròfiques. Es mostra què són els animals, com funcionen, i les adaptacions que han assolit al llarg de l'evolució per a alimentar-se i moure's. En definitiva, es pretén donar una idea de la seva variabilitat actual i comprendre'n les adaptacions al medi.

Malgrat que expositivament consti d'àmbits espacialment separats, ‘La Terra Avui' s'ha d'entendre com un tot que funciona amb molts elements. Els ecosistemes funcionen equilibradament, tot hi té un lloc i una funció, els microbis, les plantes i algues, els fongs, els animals. Tots aquests elements viuen sobre un substrat, la Gea (roques i minerals). I, a més, de tot això en tenim constància històrica: la Terra fa milions d'anys que funciona, els fòssils ens ho expliquen. L'energia flueix entre tots els elements dels ecosistemes, les poblacions d'espècies es regulen entre elles, i tot funciona d'acord amb l'entorn (aquàtic, terrestre).

La nova exposició del Museu de Ciències Naturals de Barcelona es presenta com un espai de coneixement alhora que de lleure. Parteix del rigor científic, però deixant clar que les idees científiques van evolucionant. Té també una finalitat didàctica, però no oblida l'estètica. La museografia està pensada per mostrar que les obres de la natura poden ser tan belles o més que la millor obra d'art sortida de mans humanes.

ILLES DE CIÈNCIA

Són recintes independents que es troben al llarg del recorregut de l'exposició i expliquen temes específics de la natura i de la seva relació amb els humans. Hi ha nou illes disponibles de les quals ara se'n poden veure quatre: "Evolució", "Classificació i nomenclatura", "Comportament animal" i "Mediterrània".

Hi ha altres temes previstos, com l'ecologia, els recursos naturals i els humans, el sexe i la reproducció, genètica i conservació del medi natural.

Recursos museogràfics

- 13 audiovisuals
- Peces de la col·lecció del Museu

Evolució

Té com a finalitat divulgar una teoria científica que és l'eix principal de tota la biologia i relaciona els éssers vius des dels seus orígens. Alhora, pretén aclarir confusions que sovint es tenen sobre el concepte d'evolució.

Classificació i nomenclatura

Il·lustra sobre la manera de reconèixer els éssers vius, als quals es posa un nom que sigui universal, i de relacionar-los amb la resta d'éssers vius a partir dels seus orígens evolutius.

Comportament animal

Els éssers vius no son estàtics. El seu èxit en la carrera de la vida depèn de les estratègies de comportament que utilitzin. Els comportaments que beneficien l'individu són els que passen de pares a fills i evolucionen.

Mediterrània

Mostra la diversitat d'aquesta regió geogràfica i endinsa el visitant en els diversos aspectes que la caracteritzen: la conca, el clima, el bioma, la cultura.

 

1 comentari:

Anònim ha dit...

ÉS UN MUSEU MOLT INTERESSANTS. US EL RECOMANEM.

HÉCTOR, IVAN, OLIVER, LLUC, ELOI, CRISTINA, CLAUDIA I MARIA,
SÒNIA I XAVI